Framtidsdagar med fokus på närsamhället

Publicerat den 5 juni 2024.

I Åtvidaberg anordnades i veckan två framtidsdagar för årskurs 8 på Alléskolan. Under dessa dagar varvades studiebesök med inspirerande workshops på skolan – allt för att stärka elevernas valkompetens och för att lyfta företagandet på orten.  

Bakom initiativet står SSA-gruppen, samverkan mellan skola-arbetsliv, där representanter från skola och näringsliv medverkar.  

– Det var under ett studiebesök med SSA-gruppen som idén föddes om att skapa framtidsdagar på Alléskolan, så att eleverna får en känsla för vad det finns för möjligheter här på hemmaplan, säger Maria Nord, studie- och yrkesvägledare på Alléskolan.  

Marcus Carlberg är en av företagarna i Åtvidaberg som fick förfrågan om att vara med och delta under dagen. Han ser en stor vinst i att vara ute bland eleverna. 

– Det är superviktigt att dels visa oss som företag, dels förklara för ungdomar att möjligheter finns även på en liten ort. I Åtvidaberg bor cirka tiotusen invånare och det finns över 900 företag listade här, säger Marcus, marknadschef på Atech. 

Tindra och Nova går i årskurs åtta och tycker att framtidsdagarna är ett bra initiativ. 

– Jag tycker det är kul att företagen tar sig tid att komma till oss och berätta om deras arbeten, säger Nova.  

Framtidsdagarna inleddes av en inspirationsföreläsning med Kajsa Skogens. Eleverna fick sedan gå på studiebesök till Scanfil och kommunens gymnasieskola, bildningscentrum Facetten. På skolan ledde Framtidsfrön två workshops, och representanter från Åtvidabergs Sparbank, Atech och Ternstedt Investment höll föreläsningar. Avslutningsvis höll även årets inspiratör i Åtvidaberg, Philip Kullgren, en inspirationsföreläsning. Stort tack till alla medverkande för ert engagemang!

Se filmklippet höst upp i artikeln för att höra mer om dagen! Läs även vår artikel med Maria Nord om vikten av att koppla skolan till omvärlden.