Elevarbeten ställs ut under SSA rikskonferens

Publicerat den 16 maj 2024.

Framtidsfrön har medverkat i rikskonferensen för Samverkan Skola Arbetsliv (SSA) som gick av stapeln 15-17 maj. Inför konferensen fick cirka 80 klasser lösa ett för evenemanget skräddarsytt uppdrag, och några utvalda bidrag ställdes sedan ut på konferensen. 

SSA-konferensen är en årlig tillställning som belyser frågan om samverkan mellan skola och arbetsliv och vikten av en tydlig studie- och yrkesvägledning. I år hålls konferensen i Mölndal med temat Life Science. För att konkretisera hur samverkan mellan skola och omvärld i grundskolan kan se ut skapade Framtidsfrön, tillsammans med Mölndals stad och GoCo Health Innovation City ett skarpt uppdrag som elever i kommunen fick i uppgift att lösa. Uppdraget var att hjälpa stadsdelen GoCo med ideer kring: 

  • Vad bör man forska på? 
  • Hur ser en skola ut där alla elever mår bra och når önskade resultat? 
  • Hur blir GoCo en levande stadsdel där barn och unga vill hänga på fritiden? 
  • Hur ser en gång- och cykelbana ut, som är så intressant och spännande att människor väljer att cykla eller promenera till GoCO? 

Totalt jobbade cirka 80 klasser med uppdraget och eleverna skapade modeller för sina idéer. Fredrica Ringdahl är pedagog för årskurs 5 på Eklandaskolan och deltog i projektet med sina elever. Hon tycker att eleverna blev mer motiverade av att uppdraget hade en verklig mottagare utanför skolan. 

– Eleverna blir mer motiverade att göra uppgiften när de ser att det faktiskt kan bli något verkligt av det och att det finns någon som lyssnar på deras idéer, säger hon.  

Schemabrytande projekt med fokus på kreativitet 

På Toltorpsskolan i Mölndal jobbade samtliga elever från förskoleklass upp till årskurs 5 med projektet. Där valde man att stänga ner den ordinarie verksamheten under tre heldagar för att låta eleverna fokusera på SSA-projektet.  

–  Jag tycker att det har varit roligt att vara en del av det är initiativet tillsammans. Det har varit väldigt roligt för eleverna att få vara kreativa, nytänkande och testa sig fram, säger Amanda Knudsen, pedagog för årskurs 1 på Toltorpsskolan.  

Tio utvalda bidrag valdes sedan och ut ställdes ut under SSA-konferensen. Under kvällsminglet den 15 maj fick besökare kika på lösningarna och rösta på det bidrag som de tyckte var bäst från varje ålderskategori. Vinnaren presenterades på torsdagsförmiddagen. Vinnarna blev: 

  • Årskurs F-2: Toltorpsskolan 1B 
  • Årskurs 3-5: Toltorpsskolan 4A 
  • Årskurs 6-8: Sinntorpsskolan 7C 

STORT GRATTIS! Tack även till alla andra deltagare som gjort ett superbra jobb. 

Se en intervju med pedagoger som deltagit i projektet