Ungdomar skapar prototyper för framtidens Valdemarsvik

Åttondeklassade i Valdemarsvik har återigen fått lösa ett skarpt uppdrag åt kommunen.

Publicerat den 14 maj 2024.

Klockan är strax efter åtta på morgonen och dagens första solstrålar når in till Valdemarsviks sparbank.  Här har det samlats strax över 70 åttondeklassare som tagit sig en smoothie och satt sig på de utplacerade stolarna i lokalens lobby. Det är en schemabrytande dag med fokus på omvärld, kreativitet och problemlösning. 

För tredje året i rad anordnar Framtidsfrön tillsammans med Valdemarsviks kommun och Valdemarsviks Sparbank en entreprenörskapsdag för åttondeklassare på Vammarskolan. På morgonen tilldelas de ett uppdrag, som de sedan under förmiddagen får spåna idéer kring och skapa en prototyp. Efter lunch ställs prototyperna ut på banken och eleverna får pitcha sin idé för en jury och för besökare. 

Syftet med dagen är att eleverna ska få öva på entreprenöriella förmågor så som kreativitet, problemlösning och presentation av sin idé. Genom att hjälpa kommunen med sitt case och dessutom få ställa ut sina prototyper på Valdemarsviks sparbank får eleverna en omvärldskoppling och en djupare relation till närområdet.  

Årets uppdrag var att välja ut en plats i Valdemarsvik och fundera på hur platsen skulle kunna utvecklas. Flera av eleverna skapade prototyper med havstema, som bland annat: 

  • En flytande övernattningsstuga med kamin, solceller, pentry, mulltoa och kanot. 
  • En resturang med pannoramafönster mitt havet med en braskamin i mitten av lokalen där all mat lagas. Även en drive through under restaurangen.
  • En vedeldad bastu vid klipporna och ett kul hopptorn.  
  • En flotte med rutschkana, uppvärmd pool hopptorn och solstolar. 

“Vår idé kan skapa jobbmöjligheter för unga” 

Erik är åttondeklassare på Vammarskolan och tog tillsammans med hans grupp fram en prototyp med en elbilsmack, kapselhotell och food court intill den stora genomfartsvägen i kommunen. Det är något som han tyckt saknats länge, och skulle kunna göra bygden mer attraktiv. Erik tycker att entreprenörskapsdagen är ett bra initiativ. 

–  Det är en bra och viktig dag, att vi får lyfta våra idéer och att det är folk som lyssnar och vill göra verklighet av dem.  Jag har absolut tänkt på detta och att vår idé kan skapa bra jobbmöjligheter för unga, säger han.  

Samtliga bidrag bedömdes utifrån kreativitet, innovation och framförande, och i slutet av dagen korades en vinnande grupp som hade tagit fram en ungdomsgård. Motivationen löd: 

“Vinnaren är en grupp som använt en befintlig lokal till att skapa en inkluderande samvaro för alla unga. Dessutom paketerades allt i en snygg presentation där juryn dessutom fick smaka på popcorn. Grattis till grupp 11 som skapat Cozy Cave i Garveriet!”  

Eleverna bakom det vinnande bidraget berättar om idén: 

–  Cozy cove är en idé som baseras på att skapa en plats för ungdomar att hänga och umgås med vänner. Ett ställe att komma ifrån verkligheten och iväg från kanske eget missbruk av narkotika och alkohol eller ett i familjen. Det finns skatepark, arkadspel, café med svinnprodukter från lokala aktörer och såklart tv-spel och karaoke. Tanken är att renovera upp ett gammalt hus som ser läskigt ut mitt i centrum och skapa denna ungdomsgård. 

Tack till Valdemarsviks kommun och sparbank för ett bra evenemang, och tack till alla kreativa åttondeklassare på Vammarskolan som gjort ett dunderbra jobb idag! 

Skulle du också vilja anordna en entreprenörsdag i din kommun? Tveka inte att kontakta oss!