Elevuppdrag för att skapa framtidens miljövänliga produkter

Vi söker elever i åk 4-9 i Värmland som vill vara med i en innovativ tävling!

Publicerat den 11 januari 2023.

Vi söker klasser i åk 4-9 i Värmland som vill utmana sina elever i ett regionalt skarpt uppdrag! Stora Enso behöver elevers hjälp att hitta plastprodukter som går att omvandla till pappersprodukter. Uppdraget knyter an till de globala målen för hållbarhet och låter eleverna öva på kreativitet, problemlösning och pitch av idéer! Anmäl din klass senast 26 januari.

Stora Enso, är ett svenskt företag som utvecklar och producerar lösningar baserade på trä och biomassa för en mängd olika branscher och användningsområden runtom i världen. De jobbar bland annat med att göra världen lite mer hållbar genom att omvandla plastprodukter till pappersprodukter. Det är här eleverna kommer in i bilden!

Vad går uppdraget ut på?

Uppdraget kallas “Plast till Papp Challenge”, riktar sig till klasser i årskurs 4-9 i Värmland och går ut på att eleverna ska:

  • Välja ut en plastprodukt från skolan, hemmet eller mataffären.
  • Klura ut hur produkten skulle kunna se ut i papp (Kom ihåg att det måste vara en ny produkt som inte redan finns).
  • Skapa en prototyp (måla, rita, gör en digital produkt eller en fysisk prototyp).
  • Berätta och motivera vad produkten har för användningsområde och hur den bidrar till en bättre miljö (hållbar agenda).
  • Fundera på hur de får andra att vilja köpa/använda produkten.

Du som pedagog får själv välja hur ni vill lägga upp arbetet i klassrummet. Uppdraget pågår under vårterminen fram till sista inlämningsdag den 30 april. Som anmäld kommer du att bli inbjuden till en digital uppstartsträff den 31 januari kl. 15.30-16.00.

Uppvisniningsdag

Stora Enso bjuder in 3 vinnande bidrag från mellanstadiet och 3 från högstadiet till ett av sina kontor i Karlstad. Eleverna får ta med sig hela klassen för att visa upp och pitcha sina idéer live inför en jurygrupp som leds av Stora Ensos produktutvecklare.  

Ta chansen att arbeta med ett uppdrag med regional förankring där elever får lyfta fram sina egna idéer och lösningar samtidigt som de övar sina entreprenöriella förmågor! Har du några frågor? Kontakta viktoria.gronkvist@framtidsfron.se.

Utmaningen Plast till Papp Challenge möjliggörs genom investering av Ljungbergsfonden.