Elever utför hållbarhetsuppdrag med lokalt företag

Framtidsfrön och Anna Björklou från Epishine presenterar ett skarpt uppdrag åt eleverna i årskurs åtta på Folkungaskolan.

Publicerat den 21 december 2023.

Anna Björklou arbetar på Epishine, ett företag som har utvecklat solceller som kan användas inomhus för att strömförsörja elektronik. Under höstterminen gav hon elever på Folkungaskolan i Linköping i uppdrag att hjälpa företaget med sin produktutveckling. Hör hennes tankar om nyttan av att koppla skolan till omvärlden och närsamhället.

Anna Björklou från Epishine.

Det är måndag morgon, första lektionen efter höstlovet, och morgontrötta högstadieelever börjar en efter en komma in i klassrummet på Folkungaskolan. Längst fram i klassrummet står Anna Björklou och förbereder sin presentation. När klockan är slagen tystnar sorlet av småpratande ungdomar och blickarna vänds mot Anna.

–  Det är extra kul att få vara just på den här skolan, eftersom jag själv har gått här, inleder Anna.

Hon berättar om sin karriärsresa, som varit långt ifrån rak, och ger eleverna tips inför deras framtida yrkesval. Därefter presenterar hon ett uppdrag som hon vill att eleverna ska hjälpa henne att lösa. Epishine har utvecklat en ljuscell, liknande en solcell, som kan användas inomhus för att strömförsörja elektronik, och uppdraget är att komma på en eller flera idéer på produkter som skulle kunna strömförsörjas med hjälp av ljusceller istället för batterier. 

Klass med hållbarhetsinriktning

Eleverna går i årskurs åtta på Folkungaskolan på den så kallade framtidsinriktningen – en klass som utifrån natur- och samhällsvetenskap undersöker hur man kan utveckla ett hållbart samhälle.

Ett av Framtidsfröns främsta mål är att främja samverkan mellan skola och omvärld och låta elever utföra verkliga uppgifter. Anna Björklou håller med:

– Jag tycker att det är viktigt att ge elever insikt i vad olika företag sysslar med och även som företag tycker jag att det är viktigt att ha en bra kontakt med ungdomar, dels för att få deras syn i olika frågor, dels för att skapa ett intresse för framtida rekrytering, säger hon.

När det var dags att träffas igen hade det gått sex veckor, och vi möttes av förväntansfulla elever sista måndagen innan jullovet. Gruppvis presenterade de sina förslag på produkter som kan strömförsörjas med hjälp av ljusceller. En jury, bestående av Anna Björklou, representanter från Framtidsfrön och elevernas pedagoger röstade sedan fram ett vinnande bidrag. Efter en jämn överläggning vann till slut den grupp som hade kommit på så många som fyra produkter!

– Jag tycker alla bidragen var mycket bra och grupperna hade tagit fram många bra förslag på potentiella produkter! säger Anna Björklou.

Om Epishine

Epishine är ett svenskt energiomställningsföretag med inriktning på hållbarhet, som omdefinierar ljusdrift med marknadsledande tryckta organiska solceller. Epishines teknologi använder inomhusljus för att energiförsörja elektronik, vilket minimerar behovet av kablar, engångsbatterier och kostsamt underhåll.