Vad tänker högstadieelever om hållbarhet i industrin?

Framtidsfrön har intervjuat tolv elever från åk 7-9 om deras tankar kring hållbarhet i industrin.

Publicerat den 27 november 2023.

Vad tänker du på när du hör ordet hållbarhet? Och är det viktigt att en arbetsgivare jobbar med hållbarhet? Vi har ställt frågor till framtidens arbetskraft om deras tankar kring hållbarhet i industribranschen!

Det är högstadieelever från Hällaskolan i Borensberg som deltagit i intervjun. Första frågan är vad de tänker på när de hör ordet hållbarhet.

– Jag tänker på solceller och elbilar som gynnar miljön, men även hållbarhet för samhället, som exempelvis att kvinnor och män ska ha det jämställt, säger Sackarias i årskurs 7.

På frågan om det är viktigt att en framtida arbetsgivare jobbar med hållbarhet skilde sig åsikterna åt.

– Jag vill inte delta i något där ojämlikhet eller ojämställdhet framgår, det känns helt enkelt inte bra att jobba med sånt, menar Joakim i årskurs 8. Nils i årskurs 9 håller inte med:

– Jag kan absolut tänka mig att jobba på ett ställe där de inte tänker på hållbarheten, men jag tror att det kommer vara svårt att hitta i framtiden.

Industribranschen lockar eleverna

Något som eleverna var överens om var att de alla kunde tänka sig att jobba inom industrin i framtiden.

– Industribranschen är så bred, så det finns säkert något som passar just mig, säger Tilde i årskurs 7. Flera av de andra eleverna håller med.

– Jag skulle gärna vilja jobba som forskare, för jag vill att det ska finnas garanterat botemedel till alla sjukdomar i världen, säger Alice i årskurs 8.

Se den fullständiga intervjun med eleverna i videoklippet!