Elever i Hammarö hjälper kommunen med hälsoutmaning

Publicerat den 2 juni 2023.

Hammarö kommun arbetar med att bli Sveriges friskaste kommun 2030. Under våren har elever i Hammarö kommun fått möjligheten att bidra genom att arbeta med hälsoutmaningen ”Feel good på Hammarö”. Förra veckan presenterades de vinnande bidragen och eleverna bakom de vinnande idéerna var elever i årskurs 2 och 5 på Mörmonskolan. Eleverna bjöds in till kommunhuset, där de fick presentera sina idéer och fick ta emot priser i en festlig ceremoni.  

Konceptet kallas ”Feel good på Hammarö” och är ett skräddarsytt skarpt uppdrag framtaget av Framtidsfrön och Hammarö kommun. Eleverna fick i uppdrag att komma på idéer och nya hälsoaktiviteter som skulle kunna ingå i en MåBra-månad, som anordnas två gånger per år av kommunen. Tanken är att de vinnande bidragen kommer att ingå i den planerade MåBra-månaden i november 2023.  

Klassöverskridande faddergrupper

Mörmonskolan (F-6) var en av skolorna som anmälde sig för att delta och genomföra hälsoutmaningen med sina elever. Lärarna valde att arbeta i klassöverskridande faddergrupper mellan åk 2 och 5.  

– Arbetet har gått jättebra och de har jobbat på väldigt självständigt. Sen har det varit väldigt roligt att de tillsammans kommit fram till idéerna och att alla varit delaktiga i arbetet, säger Elin, lärare på Mörmoskolan, till Hammarö kommun i en intervju.  

Som en del i konceptet fick eleverna via inspelade filmklipp möta kommundirektören och en hälsokonsulent på Hammarö kommun, som förklarade vad uppdraget gick ut på och hur man kan se på hälsa ut olika perspektiv. 

Rörelseutmaning och skräpplockartävling

Efter att ha jobbat med konceptet under vårterminen presenterades slutligen de vinnande bidragen under en ceremoni på Hammarö kommun förra veckan. Det ena bidraget kallas Hundratusenutmaningen och handlar om att få ut människor i naturen, röra på sig och få nya kompisar genom olika utmaningar. Det andra bidraget kallas Hammarös skräpplockartävling och handlar om att medborgare ska hjälpas åt att plocka skräp och därigenom ha möjlighet att vinna priser. 

Vi tackar Hammarö kommun för ett bra samarbete och hoppas på en favorit i repris nästa vår. Håll utkik!

Läs mer om utmaningen och de vinnande bidragen på Hammarö kommuns hemsida!