Åttondeklassare hjälper kommun att bli mer attraktiv

15 maj 2023

En vattenpark, en ungdomsgård och ett aktivitetshus där man kan hyra fritidsredskap. Det är några av förslagen på hur Valdemarsvik ska bli en mer attraktiv kommun för unga. För andra året i rad får elever från Vammarskolan, med ledning av Framtidsfrön, hjälpa kommunen med ett så kallat skarpt uppdrag.

Det är en solig fredagsmorgon när Vammarskolans åttondeklassade förväntansfullt samlas på Valdemarsviks Sparbank. Frukosten står serverad och eleverna tuggar i sig sina mackor samtidigt som de presenteras dagens uppdrag – de ska hjälpa Valdemarsvik att bli en mer attraktiv kommun att leva och bo i för unga. De ska skapa en prototyp och i slutet av skoldagen presentera sin lösning för en jury.

Framtidsfrön presenterade uppdraget för åttondeklassarna på Valdemarsviks sparbank.

Uppgift som främjar hållbarhet

– Tänk på att er lösning ska främja hållbarhet och minska klimatpåverkan. Och glöm inte att ha kul, uppmanar Jakob Moroz från Framtidsfrön, som tillsammans med Filippa Gabrielsson presenterade uppdraget för eleverna.

I återbruksrummet finns material som eleverna kan bygga sina prototyper av.

Efter introduktionen promenerar eleverna tillbaka till skolan och får gruppvis jobba med sina arbeten. I åttornas korridor hörs ett sorl av elevernas diskussioner och idéer som bollas. I slöjdsalen har Vammarskolan byggt ett så kallat återbruksrum, dit eleverna titt som tätt springer och hämtar material till sina prototyper.

Det är andra året i rad som Framtidsfrön, tillsammans med Valdemarsviks Sparbank och kommunen anordnar en så kallad entreprenörsdag åt åttondeklassare på Vammarskolan.

– Det var en väldigt rolig dag förra året och vi kunde faktiskt förverkliga några av idéerna som presenterades. Det är viktigt att få in ungas perspektiv eftersom det är de som kommer att bo och leva i Valdemarsvik i framtiden, så därför ville vi anordna detta i år igen, säger Sarah Åkerblom, näringslivssamordnare i Valdemarsviks kommun.

Efter lunch fick eleverna ta med sig sina prototyper och ställa ut dem på Sparbanken, där juryn och andra besökare fick gå runt och få en presentation av lösningarna.

– Det har varit en jättehäftig dag! Eleverna har verkligen varit kreativa och samarbetat bra med varandra. Det är ju eleverna som ska bygga upp vårt framtida samhälle, därför är det så viktigt att vi övar på entreprenörskap redan i skolan, säger Jessie Hederberg, slöjdlärare på Vammarskolan.

En av lösningarna var ett aktivitetshus där man med hjälp av BankID kan hyra fritidsredskap.

Kombination av fysiskt och psykiskt mående

Efter en mycket jämn överläggning valde juryn att utse grupp fyra som vinnare, som med mycket engagemang och väl genomförd presentation hade vidareutvecklat Banvallsstugan, som är en idrottsplats i Valdemarsvik.

”Människors hälsa är en av de viktigaste frågorna just nu. Med en förbättring på utegymmet, en skatepark och ett tak med bänkar hoppas vi på att kunna locka fler människor dit som socialiserar sig med varandra”, skriver den vinnande gruppen i sitt bidrag. I samband med friluftsområdet vill de även inrätta en barn- och ungdomsmottagning, för att hjälpa unga med sin psykiska hälsa.

Med en välgenomtänkt lösning tog grupp fyra hem vinsten.

Elevernas prototyper kommer att presenteras i skyltfönster i centrala Valdemarsvik, missa inte det om du har vägarna förbi! Stort tack för en härligt inspirerande dag och hoppas vi ses nästa år igen!

Se en film om entreprenörsskapsdagen

Skulle du också vilja anordna en entreprenörsdag i din kommun? Tveka inte att kontakta oss!