Elever är med och skapar framtidens skolgård

Modellerna av framtidens skolgårdar ställs nu ut i Kungsbacka bibliotek Fyren.

3 februari 2023

Mellanstadieelever från Pontos grundskola i Onsala har fått möjlighet att ta fram modeller som visar hur de vill att framtidens skolgårdar ska se ut. Resultaten av elevernas arbete ställs nu ut i Kungsbacka kulturhus.

Initiativet är ett samarbete mellan Framtidsfrön och Kungsbacka kommun med målsättning att framtidens skolgård ska inspirera och bjuda in till gemenskap, upplevelser, rörelse, skapande och lärande.

Eleverna delades in i arbetsgrupper och fick under två månaders tid arbeta med att komma på idéer, skapa en ritning, bygga en modell och presentera sin drömskolgård.

– Vi ville skapa en skolgård där eleverna aldrig blir uttråkade och där eleverna rör på sig och har riktigt kul, säger eleverna som döpt sin drömskolgård Edvards skolgård.

Eleverna har arbetat självständigt med utgångspunkt från ett antal kriterier som Kungsbacka kommun arbetat fram. Kriterierna var att kommunens skolgårdar ska:

  • Inbjuda till social gemenskap
  • Aktivera alla sinnen
  • Ge plats för rörelse
  • Stimulera kreativitet
  • Kunna användas som en resurs i kunskapslärandet

Resultaten var väldigt kreativa och uppmuntrade till mycket fysisk aktivitet. I elevernas drömskolgårdar hittas bland annat linbana, pulkabacke, gym samt fotbolls- och basketplaner. Se bilder på bidragen nedan!

Modellerna presenteras i Kungsbackas kulturhus Fyren mellan den 31 januari och 12 februari. Kungsbacka kommun har nu tillsatt en arbetsgrupp som ska se över kommunens skolgårdar.

Här är elevernas modeller

Så vill eleverna att skolgården ser ut

”Här har vi en myshörna med eldstad där man kan sitta och prata, och så vill vi ha en kiosk där man kan köpa mellis”, säger Cornelia. Foto: Christina Forlin

Tidningen Norra Halland har skrivit ett reportage om vårt projekt Framtidens skolgård.