Elever med många idéer för framtidens Valdemarsvik

Grupp 13 bestående av Julia Fränding, Emma Halldén, Lydia Karpoff, Danya Mohammed och Isadora Daoud. De vill bland annat rusta upp Grännäs rejält. (Detta är en artikel från NT – läs den i sin helhet här!)

En glastunnel under Valdemarsviken med tillhörande undervattenshotell och vattenhopptorn i Grännäs: det var några förslag som årskurs åtta kom med under torsdagen när Framtidsfrön gästade.

Torsdagen är en spännande dag för eleverna i årskurs åtta på Vammarskolan. Organisationen Framtidsfrön är nämligen på plats i Valdemarsvik för att låta samtliga åttor få lösa ett så kallat “skarpt” uppdrag under dagen. Tanken är som Framtidsfrön uttrycker det på sin hemsida: “att främja samverkan mellan klassrum och omvärld genom entreprenörskap”.

Sarah Åkerblom, näringslivssamordnare fanns förstås på plats som en av dem som realiserat denna dag.

– Det handlar om att ge eleverna ett uppdrag som framförallt fokuserar på den kreativa idéprocessen mer än genomförbarhet idag, berättar Sarah Åkerblom, näringslivssamordnare.

– Elevernas uppdrag är att visa hur de vill att Valdemarsvik ska vara, vad som ska finnas här för att locka. De får spåna fritt ur en åttondeklassares perspektiv. Skolan ska ju också finnas i verkligheten och elever få träna sin kreativitet

Uppdraget har de fått under morgonens introduktion på Valdemarsviks sparbank. Sedan har man jobbat i grupper på Vammarskolan tills eftermiddagen då de 15 grupperna återvänder till Sparbanken för att redovisa sina idéer.

Det är imponerande presentationer de hunnit med på så kort tid med powerpoint och modeller. Många har förslag som gäller Grännäs och en av dessa är grupp 13.

Grupp 13 bestående av Julia Fränding, Emma Halldén, Lydia Karpoff, Danya Mohammed och Isadora Daoud. De vill bland annat rusta upp Grännäs rejält.

– Vi vill att stugorna fixas till och att det byggs fler, eftersom det inte finns ett hotell skulle det vara bra så folk kan stanna här längre, säger Julia Frändén och Lydia Karpoff fortsätter:

– Vi vill också ha en hundrastgård för turister och andra som vill bada.

Danya Mohammed vill också se en uppfräschning av badplatsen.

– Vi tänker oss att man bygger en vattenhinderbana och så gör om bryggan till ett större soldäck. Sedan får man anställa badvakter så det kan bli sommarjobb för de lite äldre.

Gustav Ljungstorp och hans grupp var visionära nog att föreslå en glastunnel som ska löpa under vikens vatten med ett undervattenshotell.

Bland grupperna finns också idéer om till exempel båttaxi driven av solceller, multisportarena i centrum, en flotte som kan flyttas i vattnet och en genomskinlig undervattenstunnel från Grännäs till Grytsvägen samt ett undervattenshotell.

Juryn, bestående av Jenny Elander Ek (C), Per Hollertz (M), företagaren Cecilia Schultz samt Håkan Eriksson, vd för banken, går runt och pratar med grupperna innan man tar sitt beslut.

Juryn lade pannan i djupa veck. Kommunalrådet Jenny Elander Ek (C), företagaren Cecilia Schultz, oppositionsrådet Per Hollertz (M) och vd:n på Valdemarsviks sparbank, Håkan Eriksson.

Vinner gör ett förslag om en arkadpub ute i vattnet: “ett ställe för alla”. Juryn menar att det är ett “estetiskt tilltalande projekt som främjar det fysiska mötet” och är överens om den fantastiska kreativitet som de sett denna dag.

Vinnargruppen presenterade en idé om en arkadpub på Valdemarsvikens vatten. För detta fick de diplom och ett silversmycke.

Det här är en artikel från Norrköpings Tidningar – Är du prenumerant, här kan du läsa artikeln!

Foto: Patrik Selsfors