Elever på Fredricelundsskolan får diplom för skarpa uppdrag!

Bild från karlstad.se

Karlstad kommuns nyhetssida kan vi nu läsa om de workshops vi haft med årskurs 5 på olika skolor i Karlstad. Fredricelundsskolan är en av flera skolor som dessutom fått vara med i en fördjupningsprocess. Där har eleverna reflekterat över framtida jobb och fått testa på att göra skarpa uppdrag ihop med Embracer Group – nu har de fått diplom för sina insatser.

Under fördjupningsarbetet tillsammans med Framtidsfrön har eleverna på Fredricelundsskolan fått fundera på framtiden, vilka typer av jobb och förmågor som kommer bli viktiga framöver och hur de redan nu kan öva upp dessa förmågor. Det handlar också mycket om kreativitet, social kompetens och samarbete.

Genom Framtidsfrön kan elever i Värmland också få lösa riktiga problem åt organisationer och företag som Framtidsfrön samarbetar med. Varje uppdrag baseras på ett verkligt problem som företagen och organisationerna ännu inte hittat någon bra lösning på. Eleverna i årskurs 5 på Fredricelundsskolan fick i uppdrag av Embracer gorup, som är moderbolag till företag som utvecklar och förlägger PC-, konsol-, och mobilspel för den globala spelmarknaden, att komma på nya spelidéer. Spelidéerna utfördes i grupp och redovisades sedan genom inspelad presentation eller skrift – eleverna fick sedan feedback av företaget i form av fina diplom.

– Genom att eleverna får jobba med ”Framtidens förmågor” på detta sätt ger vi dem bättre förutsättningar inför framtiden. De får en inblick i vad som behövs framöver och får dessutom öva direkt på viktiga förmågor. Att man som elev får utföra arbeten som blir ”på riktigt” är också oerhört viktigt och extra kul när företag som Embracer group ser värdet för eleverna och tar sig tid att formulera uppdrag samt ge fin personlig feedback till bidragen, säger Mattias Walan, verksahetsledare på Framtidsfrön i Värmland.

Förra veckan hade skolan en egen diplomutdelning ute vid Himlabacken som ligger i anslutning till Fredricelundsskolan. Även om ceremonin fick bli i mindre skala än vad som först var tänkt på grund av pandemin, så blev det ändå en fin och högtidlig dag med sommarkänslor.   

– Det är en otroligt bra möjlighet för våra elever att få tänka kreativt och utanför den så beryktade boxen. Årets elever i årskurs fem på Fredricelundsskolan har tänkt och klurat kring olika dataspel, vilket är en bransch i stark utveckling. Eleverna har fått otroligt fin respons från de företag som varit kopplade till Framtidsfrön och som skrivit jättebra motiveringar till varför hen fick ett diplom. Vem vet, vi kanske en dag har ytterligare en eller flera spelutvecklare från Karlstad – som då gått på Fredricelundsskolan, säger Jan Bengtsson, rektor på Fredricelundsskolan.

Läs nyheten på Karlstad kommuns sida!