Låt oss presentera vinnarbidragen i Värmländska väsen 2.0!

Under våren 2021 erbjöd Framtidsfrön ihop med Bibliotek Värmland, skolklasser i åk 4-6 att delta i berättartävlingen ”Värmländska väsen 2.0”. Här kan du läsa mer om tävlingen och se de tre vinnande bidragen.

Med avstamp i gammal folktro och väsenberättelser lät vi elever vara med och fundera kring vilka väsen som borde finnas i vår nutid. Vilka faror och problem har vi idag, som kan behöva ett väsen som får oss att handla rätt och riktigt?

Under våren 2021 erbjöd Framtidsfrön ihop med Bibliotek Värmland, skolklasser i åk 4-6 att delta i berättartävlingen ”Värmländska väsen 2.0”. Uppdraget var att hitta på, beskriva och inkludera ett möte med ett nyskapat väsen för 2021 och framföra detta muntligt på ett så levande sätt som möjligt.

VI fick in över 70st bidrag från elever runt om i länet. En jury med Ingela Korsell, författare till Pax-serien och Väsenologiböckerna, i spetsen utsågs tre vinnarbidrag. Priset var att få dessa berättelser proffsfilmade. Resultaten ser ni nedan!

Det blev elever från Stockfallets skola i Karlstad samt från Nordmarkens skola och Svenbyns skola i Årjäng som vann tävlingen ”Värmländska väsen 2.0”. Nu publiceras deras berättelser här hos oss och på bibliotekvarmland.se

Här kan man nu få veta mer om ”Skogsnålaren”, höra läskigheter om ”Peking” och lära sig hur man undviker att fångas av ”Malware”.

Titta, njut och håll berättandet levande – varför inte hitta på fler nutidsväsen med er familj eller skolklass!

De tre vinnande bidragen:

Peking – Motivering: Genom ett roligt och levande berättande om ert väsen ”Peking” tar ni verkligen väsenkonceptet till 2021 och de aktuella farorna med Covid-19. Er berättelse har en tydlig röd tråd och visas upp med stor berättarglädje i sin rätta miljö – en butik. Det är nyskapande, målande och har ett tydligt budskap till oss alla – en värdig vinnare!

– Textad version av filmen –

Malware – Motivering: Er berättelse om skrämselväsendet ”Malware” fångar verkligen in ett nutidaproblem – att inte lita på länkar i datorn. Ni målar med stor inlevelse upp hur det kan gå om man drabbas och hur man bör akta sig. Ert berättande har en tydlig struktur som avslutas med övertygande bevis. Det är aktuellt, kreativt berättat och ett viktigt budskap i vår digitala vardag – en värdig vinnare!

– Textad version av filmen –

Skogssnålaren – Motivering: Med en stark självklarhet i framförandet når ni höga höjder i berättarkonsten. Ni både bevarar och förnyar folktrons berättartradition med en tydlig röd tråd som fängslar oss tittare. Med det fria berättandet i fokus, målar ni tydligt upp faran med att skräpa ned och att inte tänka på miljön. Ni lyckas också få med en snygg slutknorr som pricken över i:et. Så för berättarförmågan, nutidskopplingen och äkthetskänslan – är ni en värdig vinnare!

– Textad version av filmen –

Lyssna till juryns motivering presenterat av författaren Ingela Korsell: