Mycket uppskattat att skapa podcast i skolan!

På Ekholmsskolan i Ekholmen strax söder om Linköping får eleverna göra sin egen podcast under lektionstid – något som de tycker är både spännande och lärorikt!

Det är med hjälp av Framtidsfröns läromedel Podverkstan som eleverna i årskurs sju på Ekholmsskolan får skapa sin helt egna podcast under elevens val.

“Det är kul och vi ville testa något nytt och intressant för det är många som gör en podcast nu t.ex. P3 Dokumentär och Så Funkar Det som vi lyssnar mycket på” berättar eleverna när vi möts för en digital intervju.

De två eleverna har själva fått bestämma vilket ämne podcasten ska handla om, men säger samtidigt att detta är något som absolut skulle gå att applicera på andra ämnen, bara att man gör lektionen i podcastformat istället.

“Vi snackar om sport i vår podd, men inte bara om nyheter utan om hur man kan kombinera plugget med sin träning och hur bra det är för kroppen att röra sig” de målar sedan upp drömscenariot där de får intervjua den stora idolen Sara Sjöström, simmerskan som de nu efter hennes skada tror borde ha tid att medverka i deras podcast.

Vidare berättar eleverna om hur de får lära sig hur man både producerar och redigerar ljud samt att de just nu skapar sin helt egna jingel utifrån ett program i datorn.

“Det här är jättebra att kunna för framtiden, man kan kanske hjälpa andra som behöver hjälp med redigering eller om simkarriären inte går bra så kan vi göra podcast istället”

Eleverna berättar då att de vet att många gör podcast vid sidan av sina vanliga yrken, men tror också att för att bli journalist, komiker eller influencer är detta en kunskap som är bra att ta med sig.

Självklart vill eleverna att deras podcast ska bli publicerad och de ser fram emot att övriga i klassen ska få lyssna för att kunna få med sig tips på hur man löser plugget i samband med mycket träning.

“Var inte rädd för att göra det – gör ditt bästa så går det som det går! Det här är ett så kul projekt så istället för att tycka det känns läskigt så är det bara att köra på” är de peppande tipsen som eleverna väljer att avsluta intervjun med.

Vi ser fram mot att lyssna till podcasten och håller tummarna för att den förhoppningsvis innehåller en intervju med Sara Sjöström – Lycka till önskar vi på Framtidsfrön!

Är du och dina elever nyfikna på hur ni kan använda podcast i undervisningen? Spana in vårt läromedel Podverkstan eller kontakta oss så berättar vi mer!