
Publicerat den 2 juli 2025.
Under Åmåls kommuns satsning Fria sommaraktiviteter fick ungdomar i årskurs 8 inte bara delta i kreativa och praktiska aktiviteter, de fick också möjlighet att prova på socialt entreprenörskap genom Framtidsfröns läromedel. Genom att gå från idé till handling tränade de på att samarbeta, ta ansvar och skapa värde för andra i sin närmiljö. Resultatet blev både växande självförtroende och konkreta insatser som gör skillnad.
Att planera och genomföra en aktivitet som skapar värde för någon annan. Det var utmaningen när ungdomarna fick arbeta med socialt entreprenörskap under två dagar. Nour berättar hur hans grupp gick från att stå still i idéprocessen till att hitta ett nytt spår när de fick ett nej från en butik de kontaktade.
– Först visste vi inte vad vi skulle göra, sen fick vi en idé om att göra smoothies av frukt från butiker, men det gick inte. Då kontaktade vi en förskola istället och fick planera om,” säger han.
Samma uthållighet och kreativitet fanns i gruppen där Juni deltog. De hade många idéer och behövde hitta något som både passade målgruppen och var genomförbart.
– Vi tänkte på äldreboende, dagis, tipspromenad, sälja lemonad. Men vi ville träffa människor och det slutade med en aktivitet på förskolan,” berättar Juni, som också lyfter hur mycket hon gillar att pyssla och att arbeta med barn.
Mohammad tog en ledarroll när deras grupp genomförde sin aktivitet. Han berättar med stolthet om hur han presenterade aktiviteten inför en stor barngrupp.
– Jag sa hej, vilka vi var och vad vi skulle göra. Det var första gången jag var ledare för en grupp barn. Jag har lärt mig att våga använda kroppsspråket och röra på mig mer när jag pratar, det gör att barnen blir mer nyfikna.

Sociala mod och nya möten
Flera av ungdomarna berättar om hur de vuxit socialt under dagarna. Neha och Clara beskriver hur de vågat ta mer initiativ.
– Jag har lärt mig att gå fram till folk och börja prata. Förut väntade jag på att någon annan skulle säga något först, men nu vågar jag ta första steget, säger Neha. Clara fyller i:
– Att våga säga hej och prata lite mer’.
– Jag har blivit mer pratsam och kan ha mer ögonkontakt. Man inser att det inte är så svårt när man väl gör det, säger Tamlin, som också har märkt en skillnad hos sig själv.
Texas håller med och lyfter styrkan i att ha ett tryggt sammanhang:
– Det hjälper att ha kompisar runt omkring som också vågar. Då stöttar man varandra.

Nya perspektiv på framtiden
En central del av Fria sommaraktiviteter är att stärka ungas framtidstro och valkompetens. Genom företagsbesök och samtal med chefer fick eleverna inblick i olika branscher, arbetsroller och utbildningsvägar.
Flera av deltagarna har genom projektet fått upp ögonen för framtida möjligheter. Nour berättar om sina intryck från industribesöken:
– Vi besökte SEM och DANA, och jag gillar ju att bygga och skapa saker. Det är något jag kan tänka mig att jobba med. Men jag vill också bli lärare i matte och NO på universitetet i framtiden.
Juni nämner det oväntade i att lära känna nya personer över klassgränserna.
– Jag tycker det har varit så bra att vi blivit indelade i nya grupper. Jag har lärt känna flera personer och fått nya kompisar’.
Självförtroende som bär vidare
Under projektets gång blev det tydligt hur ungdomarna vågade mer, både i grupp och individuellt. Att prata inför andra, ta ledarroller och driva sina egna idéer gav ringar på vattnet. Flera elever reflekterar över hur de hanterat nervositet, särskilt när det kommit till att tala inför andra. Ellen uttrycker det träffsäkert:
– Vi kommer säkert stöta på liknande saker i framtiden, då är det bra att ha gjort det här. Nu är vi mer förberedda.
Tamlin sammanfattade känslan på ett enkelt men kraftfullt sätt:
– Man måste bara göra det. Det är inte så svårt när man väl har testat.
Att få möjlighet att misslyckas, testa, lära och försöka igen visade sig vara en viktig del av lärandet. De insikterna är något ungdomarna kommer ha med sig – både i skolan och i framtida yrkesliv.
En hälsning till nästa års åk 8 och några sista ord
Juni avslutar sin intervju med att fråga: “Får jag skicka med ett tips till nästa års årskurs 8:or?”, vilket hon självklart får. Så här kommer hennes råd till framtida deltagare:
– Jag tycker verkligen att man ska vara med. Man får testa så mycket: företagsbesök, pyssel, workshops, socialt entreprenörskap och mycket mer. Det här är en chans att växa.
Efter två intensiva dagar fyllda av idéer, samarbete och genomförda aktiviteter summeras upplevelsen med eftertanke och stolthet. Att se ungdomarna ta modiga steg och skapa något för andra gjorde starkt intryck på de som höll i processen.
– Det är så coolt att se hur mycket som händer när unga får utrymme att vara modiga och göra något för någon annan. De växer med uppgiften, vågar testa, samarbeta och tänka nytt. Samhällsengagemang behöver inte alltid vara stora projekt, ibland räcker det att våga säga hej, att lyfta blicken och möta en annan människa. Det kan vara just det som gör skillnad, säger Viktoria Grönkvist, projektledare på Framtidsfrön.

Mer om Fria sommarlovsaktiviteter
