
Publicerat den 1 juli 2025.
Under Åmåls kommuns satsning Fria sommaraktiviteter fick ungdomar i årskurs 8 inte bara delta i kreativa och praktiska aktiviteter, de fick också möjlighet att prova på socialt entreprenörskap genom Framtidsfröns läromedel. Genom att gå från idé till handling tränade de på att samarbeta, ta ansvar och skapa värde för andra i sin närmiljö. Resultatet blev både växande självförtroende och konkreta insatser som gör skillnad.
För fjärde året i rad arrangerar Åmåls kommun initiativet “Fria sommaraktiviteter”, ett treveckorsprogram som beskrivs som en komprimerad livsskola som riktar sig till ungdomar i årskurs 8. Med stöttning från handledare genomförs olika aktiviteter som ger deltagarna möjlighet att utvecklas, inspireras, växa och samtidigt få ersättning för sin insats. Aktiviteterna har stort fokus på att ungdomarna ska vara aktiva och använda alla sina sinnen och innefattar bland annat skapande verksamhet, genomgång i ekonomi, skriva CV och jobbansökningar.
– Nytt för i år är att vi genomfört fler studiebesök. Eleverna har dels besökt butiker och kommunala verksamheter, dels varit på fler industrier. Just industrierna har varit viktiga för att visa eleverna en stor arbetsmarknad här i Åmål och förhoppningsvis väcka intresse för just den branschen. Hela syftet med Fria sommarlovsaktiviteter är att förbereda eleverna på det kommande gymnasievalet, arbetslivet och vuxenlivet, berättar Johanna Karlsson, studie- och yrkesvägledare i Åmål.
Värdeskapande arbete med Framtidsfrön
Med stöd från Framtidsfrön fick ungdomarna under två dagar även prova på arbetet med socialt entreprenörskap. Där handlade det om att våga testa idéer, samarbeta och skapa värde för andra i sin närmiljö genom att gå från idé till handling. Det är ett arbetssätt som ger unga en förståelse för hur de kan bidra till samhället och göra skillnad.

Från stor idé till verklighet
Handledaren Anna Herke beskriver hur processen ofta börjar i kaos, men slutar i självständighet och stolthet. Att följa ungdomarnas utveckling från vaga idéer till verkliga, genomförda initiativ är en av höjdpunkterna med arbetet.
– Från brainstorming till att komma på något de kan göra. Och de har ju STORA planer i början, så där gäller det att vara med och hjälpa dem skala ner. Det är inspirerande att se hur självgående de blir mot slutet, berättar hon.
Kollegan Flamour Fejzullahi, som tidigare år haft en mer stödjande roll, fick i år vara med från början till slut, något som gav nya perspektiv.
– Förra året var jag inte med i en grupp, så då hade jag inte så stor koll. I år var jag med hela vägen och det var verkligen lärorikt. Det var också roligt att hjälpa ungdomarna under arbetets gång, säger Flamour.
När modet växer i handling
Socialt entreprenörskap handlar inte bara om att komma på idéer, utan också att våga genomföra dem. En av de mest minnesvärda händelserna för Anna var när en deltagare självmant tog på sig att ringa ett samtal för gruppens räkning:
– Gruppen behövde ringa ett samtal, och det var lite tveksamt om vem som skulle våga. Men en av deltagarna tog initiativet direkt, lånade en telefon och gick ut och ringde. Det var fantastiskt att se, berättar Anna.
– Jag tycker fortfarande det är jobbigt att ringa som vuxen! Att se att de unga vågar göra det är verkligen imponerande, fyller Flamour i med ett skratt.
Samma mod märktes även i gruppdynamiken. Många ungdomar kom in i projektet utan att känna varandra, men utvecklades snabbt både socialt och i självförtroende.
– Här blandas alla åttor, vilket gör att man träffar nya personer som man kanske bara sett i skolkorridoren tidigare. Det tycker jag är kul, säger Salam Abo Edrees, som själv varit deltagare i projektet tidigare och nu återvände som handledare.
Små steg blir stora förändringar
Elke Franckaert Forsberg arbetar som förvaltningsadministratör på kultur- och utbildningsförvaltningen och är en av huvudledarna för projektet. Hon märker tydliga förändringar, både i deltagarnas attityd och delaktighet från dag ett och framåt.
– Vi har haft elever som inte varit så mycket i skolan, men som varit med här varje dag. Flera har sagt att det varit så kul att de funderat på att börja skolan igen. Då känner vi att vi har lyckats, säger Elke.
Hon lyfter även en annan viktig poäng: under de tre veckorna är mobiltelefonerna bortplockade, vilket förändrar både fokus och gemenskap.
– Det händer otroligt mycket på bara några veckor. Många kommer fram och hälsar eller småpratar mer under tiden, de växer som personer, fortsätter hon.
Salam håller med, och beskriver en av gruppernas engagemang:
– När de väl kom in i det började de planera på allvar. Man såg hur taggade de blev att faktiskt utföra sitt projekt. Jag hade förberett med lite idéer, men de tog snabbt över och drev det själva.

Växa i rollen som deltagare och handledare
Att gå från deltagare till handledare innebär att få se projektet från ett nytt perspektiv. Salam beskriver hur det gett henne insikter i både ledarskap och ansvar.
– Man lär sig att vara med barn, planera och ta en annan roll än man kanske är van vid. Det har varit lärorikt, säger hon.
Flamour instämmer och berättar hur deltagarnas syn på uppgiften förändrades med tiden.
– Jag märkte att deras tankar skiftade under arbetet, från “det här är tråkigt” till att i slutet säga att det var jätteroligt. Det är fint att se att man kan förändra sin inställning, bara man ger det tid.
Socialt entreprenörskap i praktiken: att ge värde till andra
Handledarna är eniga om att det som verkligen stannar kvar hos ungdomarna är känslan av att ha gjort något meningsfullt för andra. Genom socialt entreprenörskap lär de sig inte bara samarbete och kreativitet, de får också förståelse för samhällsengagemang.
– Och att få med sig tanken om vad socialt entreprenörskap handlar om, att göra något för någon annan. Det tycker jag är viktigt, avslutar Salam.
Elevers tankar om initiativet

Vi har intervjuat några av åttondeklassarna som deltog i initiativet “Fria sommarlovsaktiviteter”. Läs om deras tankar här!