I Framtidsfröns podcast “Varför ska jag lära mig det här?” varvas forskningsbaserad fakta med praktiska exempel på hur du som pedagog kan arbeta för att få mer motiverade elever. Genom små förändringar i ditt sätt att lära ut kan du få mer engagerade elever som ser värdet i skolarbetet!
Säsong 2
I andra säsongen av podcasten möter vi experter inom tre områden som allt oftare lyfts fram som avgörande för framgång: teknikintresset bland unga, att kunna koppla in omvärlden i skolan och att få sina elever motiverade. Hur kan vi förstå och använda dessa begrepp i skolans vardag, och varför spelar de så stor roll för ungas lärande och framtidstro? Under maj månad släpper vi avsnitten och de kommer att läggas ut här när de är publicerade!
- 14 maj: Ulrika Sultan, forskare vid Örebro universitet, om teknik, STEM och könsnormer.
- 21 maj: Malin Andersson, studie- och yrkesvägledare i Forshaga kommun, om hur vi öppnar dörren mot omvärlden
- 28 maj: Ulrik Terp, forskare vid Karlstads universitet, om vad som faktiskt motiverar elever på djupet.
Säsong 1
Framtidsfrön arbetar utifrån fem grundprinciper för att ge elever de bästa möjligheterna att utveckla sina entreprenöriella förmågor. I första säsongen av podden går vi igenom dessa grundprinciper, förklarar vad vi menar med dem och hur du kan implementera ett sådant arbetssätt i just din verksamhet.
1. Mod
I det första avsnittet behandlar vi begreppet mod och diskuterar hur vi utvecklar ett modigt tankesätt i barn och ungdomar. Vad är mod i en skolkontext? Hur gör vi rent praktiskt för att skapa en miljö där elever vågar vara sig själva och vågar göra fel?
2. Kreativitet
Idag kommer vi att diskutera hur vi kan använda kreativitet för att motivera elever. Vad är kreativitet, och varför är det så viktigt?
3. Medarbetarskap
Idag pratar vi om hur man utvecklar ett medarbetarskap bland elever i skolan. Hur kopplas medarbetarskap ihop med att skapa en miljö där elever visar drivkraft och känner sig motiverade? Hur skapar vi samhörighet, delaktighet och gemenskap?
4. Ämnesövergripande
I dagens avsnitt gästar vi Göteborgs Närradio och eleverna från Casa Montessoriskkolan i Partille som genomförde en livesändning på radion. Ett perfekt exempel på hur man kan jobba ämnesövergripande, som är temat för dagen!
5. Omvärld
I det senaste avsnittet behandlar vi ämnet omvärld, och vilka fördelar det ger att koppla in omvärlden i skolarbetet. Vi hör bland annat Jesper Carlsson från Casa Montessori i Partille berätta om hur hans elever skapat livesända radioprogram, tillsammans med Göteborgs närradio och Framtidsfrön.