Publicerat den 29 april 2025.
När Forshaga kommun såg att den traditionella praon inte längre höll måttet, valde de att tänka om. Resultatet blev ett unikt och hyllat upplägg för åttondeklassarnas prao: “Upptäck Forshagas arbetsliv genom PRAO” innebär en modell som kombinerar arbetslivserfarenhet med reflektion och utbildning, där Framtidsfrön varit en del upplägget som nu hyllas av både elever och personal.
Under två separata veckor, en på hösten och en på våren, deltar eleverna i sammanlagt tio dagars obligatorisk prao. Varje elev får en plats hos någon av kommunens förvaltningar, bolag eller lokala arbetsgivare. Praon är schemalagd till för- eller eftermiddagarna, vilket ger plats för utbildningspass på skolan varje dag efter lunch. Här får eleverna reflektera kring sina erfarenheter och fördjupa sina kunskaper om arbetsliv och utbildningsvägar.
– Vår förbättrade praomodell är en kombination av upplevelse, reflektion och kunskap – där teori och praktik går hand i hand, berättar Malin Andersson, studie- och yrkesvägledare i Forshaga kommun.
Ett initiativ av många aktörer
Malin Andersson, studie- och yrkesvägledare.
Bakom modellen ligger ett brett samarbete mellan vägledare, skolledning, kommunledning och arbetsgivare. Syftet var tydligt: att skapa en likvärdig, trygg och meningsfull praoupplevelse för alla elever. Och responsen har varit överväldigande – 98,3 % av eleverna tycker att praon varit bra eller mycket bra, och 96,7 % uppger att de fått ökad självkännedom.
– Citat som “jag visste inte att det fanns så många yrken i kommunen” och “nu förstår jag hur skolan hänger ihop med framtiden” sammanfattar mycket av den positiva respons vi fått. Många elever lyfter att de blivit mer intresserade av framtiden och känner sig tryggare i sina val – något som stärker hela skolans arbete med att rusta eleverna för livet efter grundskolan, säger Malin.
Tydliga uppdrag skapar större förståelse
Forshagas upplägg inkluderar också tydliga elevuppdrag. Under hösten jämför eleverna skolans och arbetsplatsens ordnings- och trivselregler, medan de på våren undersöker hur framtidens viktigaste förmågor – digitala, kreativa och sociala – används på arbetsplatsen. Uppdragen stärker förståelsen för hur skolan förbereder dem för framtiden.
Framtidsfrön har spelat en viktig roll i arbetet, genom att konkretisera framtidskompetenser för eleverna. Under vårens utbildningsvecka håller vi vår workshop Framtidens förmågor, ett inspirationspass som knyter samman praktikens erfarenheter med teori om arbetsliv, mindset och personlig utveckling.
– Framtidens förmågor bygger på forskning och arbetsgivares efterfrågan – och det var viktigt för oss att visa eleverna att framtidens arbetsliv kräver mer än ämneskunskaper, berättar Malin.
Tips till andra kommuner: våga tänka nytt
Hon uppmanar andra kommuner att våga tänka nytt:
– Lyft ansvaret från en enskild vägledare till ett gemensamt skol- och samhällsuppdrag. Kombinera praktik och utbildning för att skapa struktur, trygghet och kvalitet. Vi har visat att det går – tillsammans!
Vill du höra mer om Forshagas arbete med prao, skolans gemensamma studie- och yrkesvägledningsuppdrag och få fler tips och insikter? Inom kort kommer vi att släppa ett poddavsnitt med Malin i podcasten Varför ska jag lära mig det här?, så håll utkik!