“Det brukar hjälpa att bjuda på sig själv och vara lite rolig”

Säg hej till vår nya kollega Albin!

22 maj 2023

Från att ha jobbat som handläggare, plockat kiwi på Nya Zeeland till att bli elevinspiratör på Framtidsfrön. Möt vårt nyaste tillskott Albin Kallryd, som bland annat kommer att hålla elevlektioner i Östergötland!

Berätta lite om dig själv! Vem är du, och vad drivs du av?

Jag heter Albin Kallryd, är 30 år och född och uppvuxen i Linköping. Efter gymnasiet testade jag på ett gäng olika jobb, och efter några år åkte jag till Nya Zeeland med en kompis där vi kombinerade resa med att plocka kiwi och jobba på en mjölkfarm och en farm med får. Efter det började jag mina universitetsstudier med att läsa medie- och kommunikationsvetenskap. Jag satte ihop min egen filosofie kandidatexamen genom ytterligare fristående kurser i ämnen som intresserar mig: statsvetenskap, etik, journalistik, projektledning med mera. Hela tiden har mitt nyfikna intresse för att lära mig nytt och få nya lärdomar och insikter styrt mina ämnesval.

På Framtidsfrön får jag möjlighet att bidra med min kännedom om politik och det offentliga vid kontakt med kommuner och andra aktörer, men mest får jag utnyttja min kommunikationsförmåga i mötet med eleverna i skolorna. Min främsta drivkraft under skolaktiviteterna är just att min nyfikenhet och intresse för att lära mig nytt ska smitta av sig på eleverna. Få dem att lyfta blicken och börja fundera på alla de möjligheter som de har framför sig.

Som person är jag kreativ, noggrann och lugn. Analytisk och snäll. Jag tycker om att samtala och lyssna på andra människor. Jag gillar färg och form och tycker om inredning, konst och växter och jag är därför ofta på loppisar och har min kvällsrutin när jag tar hand om mina växter. Jag älskar att vara i naturen och tycker extra mycket om att vandra i fjällen. Fotboll har alltid funnits i mitt liv och favoritlaget är Liverpool i England.

Du har jobbat med barn och unga förut. Hur drar du nytta av dina tidigare erfarenheter i ditt jobb som inspiratör?

Jag har spelat både fotboll och bandy. I båda sporterna har jag varit domare för ungdomsmatcher och jag har fått vara ledare för ungdomar. Då har jag fått uppleva den energi och glädje som ungdomar kan ge, men även de stunder när man behöver gå undan med någon som är ledsen eller behöver trösta någon som har fått ett skrapsår på knät. Jag tar med mig att ungdomar är öppna och nyfikna på nya saker. De är frågvisa. Samtidigt har jag lärt mig att man som den vuxne behöver vara tydlig och jobba aktivt för att ungdomarna inte ska tappa intresset. Det brukar ofta hjälpa att bjuda på sig själv och försöka vara lite rolig.

Hur känns det att få inspirera barn och unga via Framtidsfröns elevlektioner?

Det känns jättekul! Det känns som en förmån och som ett stort ansvar att få låna deras tid och försöka använda den så bra som möjligt. Jag gillar skolmiljön och den enorma energi, nyfikenhet och öppenhet som eleverna har. Jag ser det som en spännande utmaning att få dem intresserade och aktiva under aktiviteterna.

Har du något roligt skolminne som du vill dela med dig av?

Massor! Tävlingarna i att äta så många pannkakor som möjligt på lunchrasten. Fotbollsmatcherna på blodigt allvar på mellanstadieskolans grusplan. När vi på högstadiet skulle göra kräm på hemkunskapen och jag lyckades göra en stenhård klump som inte ville lämna kastrullen. Det blir jag fortfarande pikad för av min kompis.

Ett annat fint minne från mellanstadiet är när matteläraren Lotta skulle lära oss multiplikationstabellen. Vi fokuserade på en tabell per vecka och avslutade veckan med ett test där vi skulle räkna tabellen på tid. Vid alla rätt på utsatt tid fick vi gå fram till Lotta och få diplom. Då blev man så klart stolt som en tupp. För en fotbollsspelare som mig var tävling ett riktigt bra knep för att lära sig den typen av kunskap.

Vill du boka in en elevlektion med Albin eller någon annan av våra elevinspiratörer? Tveka inte att kontakta oss via info@framtidsfron.se.