Elevradio
För: Förskola till år 9
Finns det ett intresse att genomföra ett mediaprojekt tillsammans med andra skolor? Då är Radio-Aktiv perfekt. Det är ett bra sätt att skapa intresse för teknik och media samtidigt som eleverna får träna sin inneboende företagsamhet. Under en hel dag sänder en eller flera skolor live-radio på en tillfällig FM-frekvens i närområdet.
Bli medlem!
Bli medlem och få tillgång till all information här på hemsidan.
 
 • Lärarhandledning & pedagogisk planering

  Här laddar du ner Radiohandledningen för lärare och en pedagogisk planering som kan vara till hjälp för planeringen av ditt arbete.

  » radioaktiv_lararhandledning_2015.pdf » Pedgogisk planering.pdf
 • Instruktionsfilm och manual - hur du konverterar ljudfiler

  Här kan du få hjälp med hur du konverterar ljudfiler. Titta på filmen eller ta hjälp av manualen genom att ladda ner den.

  » Konvertera_ljudfiler.pdf »
 • Instruktionsfilm och manual - hur du konverterar Youtube klipp

  Nu finns ett enkelt och bra program för konvertera Youtube klipp. Nedan kan du även ladda ner en manual hur de konvertera på ett enkelt sätt. 

  » Konvertera_Youtube_klipp.pdf »
 • Instruktionsfilm Audacity

  Audacity är ett gratis ljudredigeringsprogram. Du kan även spela in ljud med denna programvara.
  Klicka på instruktionfilmen för hur upptäcka Audacity.

 • Lite att tänka på ...

  Dags att sända radio? 


  Vi på FramtidsFrön hjälper er under vägen fram till sändningen så mycket vi kan, men här är några saker som är viktigt att ändå tänka på: 

  • Då man spelar in kan man gå tillväga på olika sätt. Ett enkelt sätt är mobiltelefoner/smartphones. Men eftersom det finns så många olika modeller så kan vi inte erbjuda instruktioner för alla olika modeller. Men här brukar eleverna vara bra medarbetare för de kan oftast mer än vi vuxna. 
  • Filerna behöver föras över till datorn för att ev redigeras. Även här kan det se olika ut för Mac, PC och läsplattor. De program vi erbjuder här är PC. Men vi försöker givetvis hjälpa till på bästa sätt med det andra också.
  • En "programklocka" ska fyllas i för att skapa trygghet inför sändningen. Läs mer här intill på sidan.
  • Under sändning är det FramtidsFrön som ansvarar för att tekniken fungerar. 
  • I våra manualer kan du läsa mer om olika program, tips att tänka på etc. Vi hjälper dig även över telefon om det behövs. 

  • Vissa av dessa teknikdelar kan kännas svåra så tveka inte att höra av er!

 • Programklocka för sändning

  Ladda ner programklockan för sändning nu!

  För att tidsschemat ska flyta på under dagen och för att det inte ska uppstå några förseningar fyller varje grupp i ett standardiserat schema som kallas programklocka. Detta schema styr hela sändningen och specificeras på sekunden i vilken ordning inslagen ska komma, när det ska vara liveprat, vilken musik och hur stor del av låten som ska spelas. På programklockan ska även filnamnen på musiken och förinspelat material finnas med så att teknikerna vet vad de ska spela upp och när. I programklockan ska man även ange när man vill ha "jinglar". Beräkna att varje "jingle" är 10 sekunder i programklockan.

  "Klockan" är en excelfil, (ni behöver "full-versionen" av excel)  som bla automatiskt räknar ut tiden. Behöver du hjälp att fylla i den - hör av dig till oss. 

  » programklocka.xls
 • Bli inspirerad

  Här får du några handfasta tips av den kända radioprataren Tomas Tegnby om vad du kan tänka på när du jobbar med att göra radio. Han ger tips både vad som är bra att tänka på inför sändningen men även under sändningen. Läs mer under inspirationsmaterial om vårt material att jobba med radio.

  Sveriges radio och UR har många bra program för, om och med barn/ungdomar.

  Här kan vi rekomendera två olika som vi tror att ni, tillsammans med era elever, kan lyssna på och både lära av och bli inspirerade av!